Slide background
Slide background
patine
en EXCEPTION=true

Back to basic

Vorige week hebben de broertjes van de hiernaast staande Saint Crispin's na het ontvangen van The Royal Treatment methode de weg terug naar hun rechtmatige eigenaar gevonden.

Heerlijk om weer eens de authentieke verbindingswijze met houten pennen toe te passen. Dit behoeft enige uitleg en een stap terug in de tijd. Voordat de zool-naaimachine was uitgevonden werd de zool aan de schoen verbonden met houten pennen.

Dit proces gaat als volgt in zijn werk: nadat de zool aan de schoen is verlijmd worden er gaatjes in de zool gepriemd of geboord. Deze gaatjes lopen van de bovenkant van de loopzool tot aan de onderkant van de binnenzool. De gaatjes worden opgevuld met kleine beukenhouten pennetjes die op hun beurt weer zorgen voor de verbinding van de loopzool en de schoen.

De ontwerper van deze schoenen: Michael Rollig, voormalig eigenaar van Saint Crispin's, heeft gekozen voor houten pennen in het geleng. Dit is het gedeelte van de loopzool waar de schoen buigt tijdens het dragen, tot aan de achterkant van de hak, in combinatie met een stiknaad aan de voorzijde van de loopzool. De zogenaamde halve
Goodyear-maakwijze.

Als je het voorgaande leest dan zal je het met me eens zijn dat dit zeer inventief is. Deze combinatie van verbindingen was voor de uitvinding van de zool-naaimachine namelijk niet mogelijk.

Op deze afbeelding zie je hoe het eindresultaat van de beschreven verbindingswijze er uitziet na een behandeling volgens The Royal Treatment methode. De bovenkanten van de houten pennen zijn in dit geval rood gekleurd om het contrast met de zool goed weer te geven. Dit sluit qua kleur tevens goed aan op de rode draad waarmee de voorkant van de zool is verbonden met de schoen.

 Saint Crispin's 105xMTO

 

the same but different