Messentrekker

Dat mijn uitspraak: ‘scherp is niet bot bedoeld’ een totaal nieuwe betekenis krijgt als deze Welshman zijn knives op vlijmscherp zet wordt duidelijk na het gadeslaan van zijn buitengewone snijtaferelen.

Het eureka moment voor deze ‘obsessieve homofanaticus’, zoals hij zichzelf omschrijft, begon rond Kerstmis zo’n vijftien jaar geleden. Een moeilijk te verwijderen bloedvlek op zijn nieuwe leren jas ging hij te lijf met… zijn mes. Deze in eerste instantie enorme tegenvaller resulteerde in een zorgvuldig ingesneden portret van Jimi Hendrix. Toen hij tijdens het dragen van deze jas op straten van good old London regelmatig werd aangesproken met de vraag waar hij dit unieke kledingstuk had gekocht, was zijn levensdoel meer dan duidelijk geworden. Zijn snijgereedschap is vanaf dat moment een deel van hem zelf geworden.

Zijn allesomvattende uitspraak: ‘I don’t do brushes, I can’t paint… I just play with knives’ in combinatie met het mooiste runderleer afkomstig uit Italië vormen de basis voor zijn handcarved leather masterpieces.

Het werk van Mark Evans vind je op de meest uiteenlopende plekken, bijvoorbeeld in de Freedom Tower in New York en op verschillende toonaangevende kunsttentoonstellingen. Tevens zet hij zijn werk regelmatig in op veilingen voor goede doelen waaronder Naomi Campbell’s Fashion for Relief en het prestigieuze Artists for Peace and Justice.