Brogues

De leren veterschoen met perforaties vindt zijn oorsprong eind zestiende eeuw in Ierland. De naam brogues is afgeleid van de Engelse term: broguing.

De perforaties werden aan het bestaande schoenwerk van die tijd toegevoegd om een praktische reden, namelijk om bij wandelingen door drassige velden de waterafvoer te regelen. Een aantal decennia later werden de schoenen aan de binnenzijde met leer gevoerd, waarna ze niet alleen in de Britse en Ierse Hooglanden, maar ook in de stad en in het zakenleven gedragen werden.

Van de brogue bestaan drie verschillende uitvoeringen: de full-brogue, de semi-brogue en de quarter-brogue. De full-brogue heeft een w-vormige medaillon als decoratie op de neus. Ook onder de stiknaden, waar de verschillende onderdelen van het bovenmateriaal met elkaar zijn verbonden, is het leer voorzien van een rij perforaties. Ditzelfde geldt voor de hiel van de schoen. Van bovenaf gezien is het gehele aanzicht vergelijkbaar met de twee uitslaande vleugels van een vogel. Vandaar dat de full-brogue in de Verenigde Staten ook wel wingtip wordt genoemd.

Een semi-brogue, ook wel half-brogue, wordt gekenmerkt door een rechte rij perforaties op de neus, precies voor het buigpunt van de schoen. Ook onder de stiknaden, waar de verschillende onderdelen van het bovenmateriaal aan elkaar zijn gezet, is het leer voorzien van een rij perforaties. Ditzelfde geldt voor de hiel van de schoen.

Een quarter-brogue daarentegen heeft minder perforaties. De w-vormige medaillon kan zijn weggelaten, maar ook de rijen van perforaties op andere plaatsen van de schoen zijn weggelaten door de ontwerper.

Een speciaal soort brogue is de zogenaamde spectator. Kenmerkend voor dit type, zijn de twee verschillende kleuren of afwijkende materiaalsoorten die in het model zijn verwerkt.